Na trhu je hneď niekoľko typov mixérov. Pripravíte s nimi smoothie, rozmixujete desiatu pre deti, zmiešate cesto a dokonca nasekáte orechy. Jednotlivé mixéry sa od seba líšia konštrukčným usporiadaním, výkonom aj príslušenstvom, ale aj cenou. Prečítajte si, podľa čoho vyberať domáceho pomocníka, aby zastal takéto práce, aké od neho očakávate.
Na trhu je hneď niekoľko typov mixérov. Pripravíte s nimi smoothie, rozmixujete desiatu pre deti, zmiešate cesto a dokonca nasekáte orechy. Jednotlivé mixéry sa od seba líšia konštrukčným usporiadaním, výkonom aj príslušenstvom, ale aj cenou. Prečítajte si, podľa čoho vyberať domáceho pomocníka, aby zastal takéto práce, aké od neho očakávate.
Najštíhlejší mixér na trhu, používa sa pre ponorné mixovanie a to výhradne manuálne - po celú dobu mixovania ho budete držať v ruke, takže pri výbere tyčového mixéra dbajte predovšetkým na jeho hmotnosť Ideálny na prípravu polievok, omáčok a detskej výživy
Jednoduché ovládanie aj čistenie
Kompaktné prevedenie - uľahčí aj skladovanie
Relatívne nízka obstarávacia cena
Modely s nerezovou mixovacou nohou možno používať aj pri mixovaní horúcich pokrmov
Väčšina tyčových mixérov umožňuje reguláciu rýchlosti
Balenie môže obsahovať široké príslušenstvo - metličku, sekáčik, nádoby, odmerky a podobne
Po celú dobu mixovania je nutné držať tlačidlo
Nižší výkon
Nevhodné pre dlhšie mixovanie
Multifunkčný pomocník, ktorý vám v kuchyni pomôže s prípravou širokého spektra pokrmov aj nápojov Profesionálne mixéry môžu mať aj funkciu indukčného ohrevu na prípravu polievok a omáčok Prístroje vyššej triedy disponujú digitálnym displejom so signalizáciou aktuálneho nastavenia vrátane doby prípravy, automatického vypínania či časovača
Univerzálny kuchynský pomocník - využijete ho pri príprave omáčok, polievok, detských príkrmov, koktailov, smoothie aj niektorých liatych ciest
Pri dostatočnom výkone zvládne aj drvenie ľadu a nasekanie semienok
Objemná mixovacia nádoba
Mixovanie je veľmi rýchle a efektívne
Dokáže spracovať aj väčšie množstvo surovín naraz
Kontinuálna prevádzka - nie je nutné po celú dobu mixovania držať tlačidlo
Pohodlné ovládanie
Nádoba je ľahko umývateľná
Kvôli väčším rozmerom potrebuje svoje stále miesto na kuchynskej linke
Nie je vhodný na prípravu ťažších ciest
Pomerne vysoká hlučnosť
Známy tiež ako ručný mixér. Uplatní sa predovšetkým pri príprave ciest a šľahaní, či miesenia cesta.
Jednoduché ovládanie aj čistenie
Kompaktné prevedenie - uľahčí aj skladovanie
Relatívne nízka obstarávacia cena
Regulácia otáčok a často tiež spätný chod
Väčšinou je dodávaný s metličkami a hákmi na miesenie, niekedy je pribalená aj mixovacia noha
Niektoré modely sú obohatené o misu a držiak, vďaka ktorému nemusíte mixér pri práci celú dobu držať
Po celú dobu mixovania je nutné mixér držať
Nižší výkon
Ranné smoothie musí byť rýchlo hotové a ich príprava čo najľahšia, preto vznikli smoothie mixéry. Ich výkonnejším variantom sú nutričné mixéry, ktoré si poradia aj so semienkami a tvrdými jadrami.
Jednoduché ovládanie aj čistenie
Niektoré nádoby možno umývať v umývačke riadu
Vybrané modely umožňujú mixovať nápoj priamo v nádobe, ktorú si potom odnesiete a nápoj z nej pijete, nemusíte tak smoothie prelievať
Vhodné len pre mixovanie koktailov
Nižší výkon
Čo je to smoothie a kde sa vlastne vzalo?
Anglické slovo "smooth" znamená "hladký", nápoj smoothie musí byť teda umixovaný do hladka bez zvyšných kúskov plodov a dužiny. Ide o hustý nápoj z ovocia, zeleniny a vody, ktorý vymyslel a spopularizoval Američan Steven Kuhnau v 70. rokoch. Kvôli svojej alergii na laktózu nemohol piť vtedy rozšírené mliečne koktaily. Smoothie mixéry sa od odšťavovačov líšia tým, že spracovávajú celé ovocie vrátane šupiek, nie len vylisovanú šťavu. Nápoj je preto, na rozdiel od džúsu, sýtejší a zdravší, s obsahom vlákniny.
Kompaktný pomocníci, ktorí nezaberú miesto v kuchyni, ale odvedú veľký kus práce
Vhodné k nasekaniu byliniek, cibule, cesnaku a ďalších druhov zeleniny a ovocia
Kompaktné prevedenie - uľahčí aj skladovanie
Relatívne nízka obstarávacia cena
Zvládnu nasekať aj tvrdé plody - orechy a semienka
Ideálne aj pre drvenie ľadu a prípravu ľadovej triešte - v tom prípade ale dbajte na príkon, ktorý by sa mal pohybovať okolo 300 W
Spracujú len malé množstvo potravín naraz
Relatívne vysoká hlučnosť
Mixéry disponujú príkonom od niekoľkých desiatok wattov až do 2200 W. Čím väčší príkon, tým výkonnejší potom mixér je. Orientačne si môžeme povedať, že na rozmačkanie zemiakov a mixovanie varenej zeleniny stačí príkon do 450 W, mixér s príkonom 800 W a vyšším spoľahlivo vyrobí smoothie zo surového ovocia a zeleniny. Ak budete pravidelne sekať orechy alebo drviť ľad, vyberte silnejší prístroj s príkonom 1100 W a viac.
Počet otáčok uvádza, koľkokrát sa nôž otočí za minútu a platí, že čím viac otáčok, tým je pokrm rýchlejšie a kvalitnejšie namixovaný. Väčšina mixérov pracuje v intervale 10–28 tisíc otáčok za minútu. Najnižšie otáčky sú určené pre miešanie, najvyššie pre drvenie ľadu či orieškov. Medzi jednotlivými rýchlosťami možno prepínať buď skokom v niekoľkých stupňoch, alebo otočným ovládačom pre plynulú reguláciu otáčok.
Väčšina mixérov a šľahačov ponúka 3 a viac rýchlostí. Najvyššia rýchlosť býva označená "turbo". Tlačidlo „pulse“ umožní mixovanie najvyššou rýchlosťou po krátku dobu. To je užitočné, ak potrebujete mixovať nahrubo, alebo skrátka len do dosiahnutia požadovanej štruktúry.
Hlučnosť mixérov za chodu je naozaj značná, obvykle medzi 80 a 90 dB (to zodpovedá nákladnému autu v mestskej premávke). Podieľa sa na tom samotná rotácia motora, ale tiež vibrácie pri spracovaní tvrdších potravín. Pri vysokých otáčkach je nutné mixéry pridržiavať, pretože majú tendenciu "pochodovať" po kuchynskej linke. Z toho dôvodu sú niektoré modely vybavené protišmykovými pätkami. Platí, že čím je prístroj robustnejší, tým je aj stabilnejší.
Modely so slovom "silent" priamo v názve vydávajú hluk maximálne 72 dB.
Ručné šľahače a tyčové mixéry majú hmotnosť približne v rozmedzí 300-800 g. Tento typ musí byť čo najľahší, pretože ho celý čas pri mixovaní držíme v ruke. Stolné mixéry sú ťažšie a vážia medzi 3 a 8 kilogramami.
Dôležitý je objem nádoby na mixovanie, ktorý sa môže pohybovať od 0,4 l až do 8 l u veľkých profesionálnych mixérov. Pre použitie v štvorčlennej domácnosti postačí zlatý stred 1,5 l a viac.
Pred kúpou mixéra odporúčame najprv nájsť vhodné miesto v kuchyni, kam ho umiestnite a starostlivo všetko zmerať. Aby sa mixér pohodlne vošiel pod horné skrinky na kuchynskej linke, mal by mať výšku max. 45-47 cm. V spodných skrinkách s dvoma policami je na výšku k dispozícii 45 cm, mixér by mal byť teda nižší.
Ergonómia je najdôležitejšia pri výbere tyčového mixéra. Nemal by pre vás byť príliš ťažký a tvar rukoväte by mal dobre padnúť do ruky. Na rukoväti sú aj ovládače, predovšetkým spínač, ktorý je potrebné držať stlačený pri práci. Ak ste ľavák, overte, či je umiestnený tak, aby ho ruka pohodlne stisla a pritom dokázala dostatočne citlivo pracovať s mixérom. Aj ručný šľahač je potrebné držať pri práci dlhšiu dobu, ani on by nemal teda byť príliš ťažký.
U stolného mixéra ergonómiu riešiť nemusíte. Jeho obsluha obnáša zostavenie prístroja (nádoba, hlavica, telo), ovládanie pomocou tlačidiel či prostredníctvom dotykového displeja, plnenie a vyprázdňovanie nádoby, rozoberanie a čistenie. Stolné mixéry môžu mať plnenie rôzne riešené. Presvedčte sa ale, či je plniaci otvor dostatočne veľký. Skladanie mixéra by malo byť jednoduché, pritom je žiaduce, aby boli všetky časti pevné a súdržné.
Kábel by mal byť dostatočne dlhý, aby použitie prístroja v kuchyni nelimitovalo. Na druhú stranu príliš dlhý kábel prekáža. Praktický je priestor pre navinutie kábla priamo na tele prístroja.
Telo mixéra môže byť vyrobené z nerezovej ocele alebo z kvalitného plastu. Výber je z mnohých príťažlivých a farebných variantov, ale nepozerajte len na dizajn. Dôležitá je predovšetkým pevnosť spojov - mixér po zostavení nemá v spojoch "vôľu". Všeobecne platí, že kvalitnejšie mixéry sú skôr kovové, najlacnejšie prístroje bývajú celé z plastu.
Mixovacej nádoby sú sklenené, plastové, výnimočne oceľové. Je praktické, ak je nádoba priehľadná s odmerkou. Sklo má tú výhodu, že je absolútne inertné, tzn., že sa nijako chemicky neovplyvňuje s potravinami: nezafarbuje sa, nenasáva pachy, nerozleptávajú ho kyseliny, napríklad z ovocia. Výrobcovia pri skle väčšinou deklarujú použitie až do teploty 90 °C. Nevýhodou je jeho vyššia hmotnosť. Plastové nádoby sú ľahšie a tie sa najlepšie so svojimi vlastnosťami blížia ku sklu. Venujte však pozornosť prípadnému obmedzeniu pre vysoké teploty. Výrobca vždy uvádza interval teplôt, pri ktorých možno danú nádobu používať.
Veko nádoby musí mať tesnenie zo silikónu či kvalitnej gumy, alebo inak vyriešené spoľahlivé uzatváranie, ktoré sa vibráciami nerozvolní.
Mixovacie nože musia byť z kvalitnej nerezovej ocele. Pre zachovanie nutričnej hodnoty čerstvého ovocia a zeleniny bývajú nože opatrené ešte titánovou vrstvou, ktorá s potravinami neinteraguje.
Plastové tyčové mixéry nie sú určené pre mixovanie horúcich potravín, oi. preto, že sa plast zafarbuje. Niektoré plasty prijímajú pigment z potravín ľahko a tiež môžu časom na svetle žltnúť. Výrobcovia na túto možnosť spravidla v manuáli upozorňujú.
Okrem takmer povinnej regulácie rýchlosti môže mať mixér ešte ďalšie funkcie.
Automatické vypnutie umožňuje nastaviť dobu mixovania, po ktorej sa prístroj sám vypne.
Poistka proti prehriatiu - vypne mixér v prípade, že sa začne prehrievať a nedovolí jeho opätovné spustenie, kým prístroj dostatočne nevychladne.
Stolné mixéry s nádobou mávajú bezpečnostnú poistku proti spusteniu pri zlom zostavení, ktorá dokáže zabrániť úrazom.
Šľahanie - niektoré mixéry slúžia tiež ako šľahače.
Drvenie ľadu - mixér vie drviť ľad, iba ak to výrobca výslovne uvádza. Predpokladajte túto funkciu skôr u drahších prístrojov s príkonom nad 1 000 W.
Indukčný ohrev je nadštandardná funkcia najdrahších profesionálnych prístrojov, ktorá umožňuje ohrev polievok a omáčok priamo v mixéri.
Ako sa o mixér starať, aby dlho vydržal?
Majte na pamäti, že akékoľvek použitie prístroja v rozpore s jeho určením môže mať za následok jeho deštrukciu, môže dokonca dôjsť aj k úrazu. Ak výrobca výslovne neuvedie, že je mixér určený na sekanie tvrdých potravín a ľadu, pravdepodobne si jeho konštrukcia a výkon s takou úlohou naozaj neporadí. Prvý predpoklad dlhej životnosti je teda správne používanie v súlade s určením prístroja. Druhým predpokladom je správna údržba. Po každom použití mixér umyte a vyčistite. Odnímateľné časti a príslušenstvo v umývačke, pokiaľ je to možné a motorový blok utrite vlhkou handrou.
Ako mixér bezpečne používať?
Mixér používajte presne v súlade s pokynmi výrobcu. Nikdy nemanipulujte s prístrojom počas prevádzky, mohli by ste sa zraniť. Niektoré mixéry majú integrovanú poistku proti spusteniu pri zlom zostavení. Odporúča sa čistiť nože v ochranných rukaviciach. Iná možnosť, ako zbaviť mixér nečistôt, je naplniť prístroj vodou a zapnúť ho na 10 sekúnd na najvyšší výkon (pulse). Rešpektujte výstražné symboly a nikdy nenechajte obsluhu mixéra na deťoch.
Aké nadstavce môže mať mixér priamo v balení?
K šľahačom s ú spravidla dodávané dva typy nadstavcov: šľahacie metly pre prípravu liatych ciest a šľahačky a miesiace háky, ktoré slúžia na spracovanie tuhších, napríklad kysnutých ciest. Manipuláciu pri výmene uľahčí tlačidlo pre uvoľnenie hlavíc, ak ho šľahač má. Mixéry majú vo výbave rotačné viacramenné oceľové nože, ktorých tvar a materiál ovplyvňuje výsledok prípravy. Niekedy je vo výbave tiež vtláčadlo, ktoré umožní počas procesu posúvať potraviny do záberu nožov. Nie všetky mixéry totiž dokonale rozmiesia všetok objem v nádobe. Smoothie mixéry môžu byť dodávané s niekoľkými uzatvárateľnými nádobami na jednoduché prenášanie hotového nápoja.
Vybavte si kuchyňu šikovnými pomocníkmi. Inšpirovať sa môžete na našej stránke Vychytávky do kuchyne.