Ako si vybrať mixér a šľahač?

Na trhu je hneď niekoľko typov mixérov. Pripravíte s nimi smoothie, rozmixujete desiatu pre deti, zmiešate cesto a dokonca nasekáte orechy. Jednotlivé mixéry sa od seba líšia konštrukčným usporiadaním, výkonom aj príslušenstvom, ale aj cenou. Prečítajte si, podľa čoho vyberať domáceho pomocníka, aby zastal takéto práce, aké od neho očakávate.

Na trhu je hneď niekoľko typov mixérov. Pripravíte s nimi smoothie, rozmixujete desiatu pre deti, zmiešate cesto a dokonca nasekáte orechy. Jednotlivé mixéry sa od seba líšia konštrukčným usporiadaním, výkonom aj príslušenstvom, ale aj cenou. Prečítajte si, podľa čoho vyberať domáceho pomocníka, aby zastal takéto práce, aké od neho očakávate.

Doba čítania 12 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Video nákupný rádca

Typy mixérov

Tyčové mixéry

Najštíhlejší mixér na trhu, používa sa pre ponorné mixovanie a to výhradne manuálne - po celú dobu mixovania ho budete držať v ruke, takže pri výbere tyčového mixéra dbajte predovšetkým na jeho hmotnosť Ideálny na prípravu polievok, omáčok a detskej výživy

  • Jednoduché ovládanie aj čistenie

  • Kompaktné prevedenie - uľahčí aj skladovanie

  • Relatívne nízka obstarávacia cena

  • Modely s nerezovou mixovacou nohou možno používať aj pri mixovaní horúcich pokrmov

  • Väčšina tyčových mixérov umožňuje reguláciu rýchlosti

  • Balenie môže obsahovať široké príslušenstvo - metličku, sekáčik, nádoby, odmerky a podobne

  • Po celú dobu mixovania je nutné držať tlačidlo

  • Nižší výkon

  • Nevhodné pre dlhšie mixovanie

Tyčové mixéry

Stolné mixéry

Multifunkčný pomocník, ktorý vám v kuchyni pomôže s prípravou širokého spektra pokrmov aj nápojov Profesionálne mixéry môžu mať aj funkciu indukčného ohrevu na prípravu polievok a omáčok Prístroje vyššej triedy disponujú digitálnym displejom so signalizáciou aktuálneho nastavenia vrátane doby prípravy, automatického vypínania či časovača

  • Univerzálny kuchynský pomocník - využijete ho pri príprave omáčok, polievok, detských príkrmov, koktailov, smoothie aj niektorých liatych ciest

  • Pri dostatočnom výkone zvládne aj drvenie ľadu a nasekanie semienok

  • Objemná mixovacia nádoba

  • Mixovanie je veľmi rýchle a efektívne

  • Dokáže spracovať aj väčšie množstvo surovín naraz

  • Kontinuálna prevádzka - nie je nutné po celú dobu mixovania držať tlačidlo

  • Pohodlné ovládanie

  • Nádoba je ľahko umývateľná

  • Kvôli väčším rozmerom potrebuje svoje stále miesto na kuchynskej linke

  • Nie je vhodný na prípravu ťažších ciest

  • Pomerne vysoká hlučnosť

Stolné mixéry

Ručné šľahače

Známy tiež ako ručný mixér. Uplatní sa predovšetkým pri príprave ciest a šľahaní, či miesenia cesta.

  • Jednoduché ovládanie aj čistenie

  • Kompaktné prevedenie - uľahčí aj skladovanie

  • Relatívne nízka obstarávacia cena

  • Regulácia otáčok a často tiež spätný chod

  • Väčšinou je dodávaný s metličkami a hákmi na miesenie, niekedy je pribalená aj mixovacia noha

  • Niektoré modely sú obohatené o misu a držiak, vďaka ktorému nemusíte mixér pri práci celú dobu držať

  • Po celú dobu mixovania je nutné mixér držať

  • Nižší výkon

Smoothie mixéry

Ranné smoothie musí byť rýchlo hotové a ich príprava čo najľahšia, preto vznikli smoothie mixéry. Ich výkonnejším variantom sú nutričné mixéry, ktoré si poradia aj so semienkami a tvrdými jadrami.

  • Jednoduché ovládanie aj čistenie

  • Niektoré nádoby možno umývať v umývačke riadu

  • Vybrané modely umožňujú mixovať nápoj priamo v nádobe, ktorú si potom odnesiete a nápoj z nej pijete, nemusíte tak smoothie prelievať

  • Vhodné len pre mixovanie koktailov

  • Nižší výkon

Smoothie

Anglické slovo "smooth" znamená "hladký", nápoj smoothie musí byť teda umixovaný do hladka bez zvyšných kúskov plodov a dužiny. Ide o hustý nápoj z ovocia, zeleniny a vody, ktorý vymyslel a spopularizoval Američan Steven Kuhnau v 70. rokoch. Kvôli svojej alergii na laktózu nemohol piť vtedy rozšírené mliečne koktaily. Smoothie mixéry sa od odšťavovačov líšia tým, že spracovávajú celé ovocie vrátane šupiek, nie len vylisovanú šťavu. Nápoj je preto, na rozdiel od džúsu, sýtejší a zdravší, s obsahom vlákniny.

Sekáčiky a drviče

Kompaktný pomocníci, ktorí nezaberú miesto v kuchyni, ale odvedú veľký kus práce

  • Vhodné k nasekaniu byliniek, cibule, cesnaku a ďalších druhov zeleniny a ovocia

  • Kompaktné prevedenie - uľahčí aj skladovanie

  • Relatívne nízka obstarávacia cena

  • Zvládnu nasekať aj tvrdé plody - orechy a semienka

  • Ideálne aj pre drvenie ľadu a prípravu ľadovej triešte - v tom prípade ale dbajte na príkon, ktorý by sa mal pohybovať okolo 300 W

  • Spracujú len malé množstvo potravín naraz

  • Relatívne vysoká hlučnosť

Dôležité parametre

Príkon

Mixéry disponujú príkonom od niekoľkých desiatok wattov až do 2200 W. Čím väčší príkon, tým výkonnejší potom mixér je. Orientačne si môžeme povedať, že na rozmačkanie zemiakov a mixovanie varenej zeleniny stačí príkon do 450 W, mixér s príkonom 800 W a vyšším spoľahlivo vyrobí smoothie zo surového ovocia a zeleniny. Ak budete pravidelne sekať orechy alebo drviť ľad, vyberte silnejší prístroj s príkonom 1100 W a viac.

Počet otáčok

Počet otáčok uvádza, koľkokrát sa nôž otočí za minútu a platí, že čím viac otáčok, tým je pokrm rýchlejšie a kvalitnejšie namixovaný. Väčšina mixérov pracuje v intervale 10–28 tisíc otáčok za minútu. Najnižšie otáčky sú určené pre miešanie, najvyššie pre drvenie ľadu či orieškov. Medzi jednotlivými rýchlosťami možno prepínať buď skokom v niekoľkých stupňoch, alebo otočným ovládačom pre plynulú reguláciu otáčok.

Počet rýchlostí

Väčšina mixérov a šľahačov ponúka 3 a viac rýchlostí. Najvyššia rýchlosť býva označená "turbo". Tlačidlo „pulse“ umožní mixovanie najvyššou rýchlosťou po krátku dobu. To je užitočné, ak potrebujete mixovať nahrubo, alebo skrátka len do dosiahnutia požadovanej štruktúry.

Hluk

Hlučnosť mixérov za chodu je naozaj značná, obvykle medzi 80 a 90 dB (to zodpovedá nákladnému autu v mestskej premávke). Podieľa sa na tom samotná rotácia motora, ale tiež vibrácie pri spracovaní tvrdších potravín. Pri vysokých otáčkach je nutné mixéry pridržiavať, pretože majú tendenciu "pochodovať" po kuchynskej linke. Z toho dôvodu sú niektoré modely vybavené protišmykovými pätkami. Platí, že čím je prístroj robustnejší, tým je aj stabilnejší.

Veľkosť a rozmery

Ručné šľahače a tyčové mixéry majú hmotnosť približne v rozmedzí 300-800 g. Tento typ musí byť čo najľahší, pretože ho celý čas pri mixovaní držíme v ruke. Stolné mixéry sú ťažšie a vážia medzi 3 a 8 kilogramami.

Dôležitý je objem nádoby na mixovanie, ktorý sa môže pohybovať od 0,4 l až do 8 l u veľkých profesionálnych mixérov. Pre použitie v štvorčlennej domácnosti postačí zlatý stred 1,5 l a viac.

Ergonómia a obsluha

Ergonómia je najdôležitejšia pri výbere tyčového mixéra. Nemal by pre vás byť príliš ťažký a tvar rukoväte by mal dobre padnúť do ruky. Na rukoväti sú aj ovládače, predovšetkým spínač, ktorý je potrebné držať stlačený pri práci. Ak ste ľavák, overte, či je umiestnený tak, aby ho ruka pohodlne stisla a pritom dokázala dostatočne citlivo pracovať s mixérom. Aj ručný šľahač je potrebné držať pri práci dlhšiu dobu, ani on by nemal teda byť príliš ťažký.

Regulácia rýchlosti na tyčovom mixéri

U stolného mixéra ergonómiu riešiť nemusíte. Jeho obsluha obnáša zostavenie prístroja (nádoba, hlavica, telo), ovládanie pomocou tlačidiel či prostredníctvom dotykového displeja, plnenie a vyprázdňovanie nádoby, rozoberanie a čistenie. Stolné mixéry môžu mať plnenie rôzne riešené. Presvedčte sa ale, či je plniaci otvor dostatočne veľký. Skladanie mixéra by malo byť jednoduché, pritom je žiaduce, aby boli všetky časti pevné a súdržné.

Prívodný kábel

Kábel by mal byť dostatočne dlhý, aby použitie prístroja v kuchyni nelimitovalo. Na druhú stranu príliš dlhý kábel prekáža. Praktický je priestor pre navinutie kábla priamo na tele prístroja.

Design a materiál

Telo mixéra môže byť vyrobené z nerezovej ocele alebo z kvalitného plastu. Výber je z mnohých príťažlivých a farebných variantov, ale nepozerajte len na dizajn. Dôležitá je predovšetkým pevnosť spojov - mixér po zostavení nemá v spojoch "vôľu". Všeobecne platí, že kvalitnejšie mixéry sú skôr kovové, najlacnejšie prístroje bývajú celé z plastu.

Mixovacej nádoby sú sklenené, plastové, výnimočne oceľové. Je praktické, ak je nádoba priehľadná s odmerkou. Sklo má tú výhodu, že je absolútne inertné, tzn., že sa nijako chemicky neovplyvňuje s potravinami: nezafarbuje sa, nenasáva pachy, nerozleptávajú ho kyseliny, napríklad z ovocia. Výrobcovia pri skle väčšinou deklarujú použitiedo teploty 90 °C. Nevýhodou je jeho vyššia hmotnosť. Plastové nádoby sú ľahšie a tie sa najlepšie so svojimi vlastnosťami blížia ku sklu. Venujte však pozornosť prípadnému obmedzeniu pre vysoké teploty. Výrobca vždy uvádza interval teplôt, pri ktorých možno danú nádobu používať.

Veko nádoby musí mať tesnenie zo silikónu či kvalitnej gumy, alebo inak vyriešené spoľahlivé uzatváranie, ktoré sa vibráciami nerozvolní.

Mixovacie nože musia byť z kvalitnej nerezovej ocele. Pre zachovanie nutričnej hodnoty čerstvého ovocia a zeleniny bývajú nože opatrené ešte titánovou vrstvou, ktorá s potravinami neinteraguje.

Funkcie

Okrem takmer povinnej regulácie rýchlosti môže mať mixér ešte ďalšie funkcie.

  • Automatické vypnutie umožňuje nastaviť dobu mixovania, po ktorej sa prístroj sám vypne.

  • Poistka proti prehriatiu - vypne mixér v prípade, že sa začne prehrievať a nedovolí jeho opätovné spustenie, kým prístroj dostatočne nevychladne.

  • Stolné mixéry s nádobou mávajú bezpečnostnú poistku proti spusteniu pri zlom zostavení, ktorá dokáže zabrániť úrazom.

  • Šľahanie - niektoré mixéry slúžia tiež ako šľahače.

  • Drvenie ľadu - mixér vie drviť ľad, iba ak to výrobca výslovne uvádza. Predpokladajte túto funkciu skôr u drahších prístrojov s príkonom nad 1 000 W.

  • Indukčný ohrev je nadštandardná funkcia najdrahších profesionálnych prístrojov, ktorá umožňuje ohrev polievok a omáčok priamo v mixéri.

Najčastejšie otázky

Majte na pamäti, že akékoľvek použitie prístroja v rozpore s jeho určením môže mať za následok jeho deštrukciu, môže dokonca dôjsť aj k úrazu. Ak výrobca výslovne neuvedie, že je mixér určený na sekanie tvrdých potravín a ľadu, pravdepodobne si jeho konštrukcia a výkon s takou úlohou naozaj neporadí. Prvý predpoklad dlhej životnosti je teda správne používanie v súlade s určením prístroja. Druhým predpokladom je správna údržba. Po každom použití mixér umyte a vyčistite. Odnímateľné časti a príslušenstvo v umývačke, pokiaľ je to možné a motorový blok utrite vlhkou handrou.

Mixér používajte presne v súlade s pokynmi výrobcu. Nikdy nemanipulujte s prístrojom počas prevádzky, mohli by ste sa zraniť. Niektoré mixéry majú integrovanú poistku proti spusteniu pri zlom zostavení. Odporúča sa čistiť nože v ochranných rukaviciach. Iná možnosť, ako zbaviť mixér nečistôt, je naplniť prístroj vodou a zapnúť ho na 10 sekúnd na najvyšší výkon (pulse). Rešpektujte výstražné symboly a nikdy nenechajte obsluhu mixéra na deťoch.

K šľahačom sú spravidla dodávané dva typy nadstavcov: šľahacie metly pre prípravu liatych ciest a šľahačky a miesiace háky, ktoré slúžia na spracovanie tuhších, napríklad kysnutých ciest. Manipuláciu pri výmene uľahčí tlačidlo pre uvoľnenie hlavíc, ak ho šľahač má. Mixéry majú vo výbave rotačné viacramenné oceľové nože, ktorých tvar a materiál ovplyvňuje výsledok prípravy. Niekedy je vo výbave tiež vtláčadlo, ktoré umožní počas procesu posúvať potraviny do záberu nožov. Nie všetky mixéry totiž dokonale rozmiesia všetok objem v nádobe. Smoothie mixéry môžu byť dodávané s niekoľkými uzatvárateľnými nádobami na jednoduché prenášanie hotového nápoja.